Na svatého Martina, kouřivá se z
komína.
Na svatého Martina, bývá dobrá
peřina.
Nebo také: Martin přijíždí na
bílém koni.
Tak či tak Martin oznamuje příchod
zimy a často i první sněhovou nadílku.
A kdo to ten svatý Martin vlastně byl
a proč jej oslavujeme právě 11.listopadu?
Martin byl římským vojákem, kterým
se však stal z donucením. Odmala totiž toužil po mnišské kápi.
Oddaně jí však „vyměnil“ za červený důstojnický plášť.
Byl však vojákem soucitným a spravedlivým. Říká se, že
dokonce svému sluhovi čistil boty. Jednoho dne zahlédl Martin u
městské brány žebráka. Slitoval se nad promrzlým člověkem,
rozřízl svůj plášť napůl a jednu půlku mu daroval. Po tomto
skutku měl Martin zjevení. Odešel tedy z armády a stal se tím,
čím vždy chtěl, mnichem. Odcestoval do Ghálského města Tour,
kde založit klášter. A i když jim biskupové pro jeho nízký
původ a vzdělání opovrhovali, lid jej zbožňoval a nakonec si
právě jeho zvolil za svého biskupa. Martin zemřel 8. listopadu a
pohřben byl o tři dny později. Tento den je mu tedy věnován jako
památka.
Jedenáctého listopadu čeled končila
službu a dostávala se mzda, výslužka nebo také vandrovnice.
Zároveň končil hospodářský rok. Rozhodně bylo co oslavovat, a
proto se konaly posvícenské hody, které byly zároveň posledními
hody před adventním půstem. Nedílnou součástí
svatomartinských hodů byla martinská husa, víno a rohlíčky nebo
podkovy.
Na svatého Martina prý husa zpívá
nejpěkněji a kdo jí neochutná bude celý rok hladovět. Pochutnat
si na huse nebylo však jen tak. Husa se nerozdělovala podle toho,
kdo si jak řekl, naopak. Nejnižší sluha dostal křídlo a to
proto, aby při práci celý rok pěkně lítal, vyšší sluha
dostal stehno a zbytek husy čekal na pána. Kdo si však nechtěl na
huse jen pochutnat, mohl z jejích kostí vyvěštit, jaká bude
zima. Bílé kosti oznamovaly zimu na sněhu, naopak kosti tmavé
předpovídaly zimu teplou a blátivou a tedy předzvěst špatné
úrody.
Dnes se husa peče převážně na
vesnicích, kde si na ní smlsne celá rodina při svátečním
nedělním předmartinském obědě. Obyvatelé měst se většinou
spokojí s nabídkou místních hospůdek a restaurací.
Kromě husy, hospodyňky také napekly
martinské podkovy, nebo také martinské rohlíčky, které byly
plněny ořechy nebo mákem. Děvčata pak dávala pečivo svým
nápadníkům, statkáři jim obdarovávali děvečky a čeledíny.
A aby bylo ty dobroty čím zapít,
otevřou 11.11. v 11hodin a 11 minut vinaři sudy s mladým vínem a
začne košt. Víno je potřeba vypít do velikonoc, takže pijte co
hrdlo ráčí.
Pokud se chcete letos blýsknout,
můžete vyzkoušet sami upéct martinské rohlíčky nebo martinskou
husičku. A nebo obojí :-)
Martinské rohlíčky
2 hrnky jemné mouky
¼ hrnku oleje
špetka soli
trocha vody
Ingredience smícháme a těsto
vypracujeme a vyválíme. Z těsta vykrajujeme trojúhelníky, které
pomažeme vrstvou náplně a do nejdelší strany svineme
Náplň:
½ hrnku mletého máku
½ hrnku rozinek
½ hrnku oříšků
½ hrnku sladu
1-2 lžíce vody
Oříšky a rozinky rozmixujeme a vše
smícháme. Pro lepší stravitelnost náplň před plněním alespoň
20 minut podusíme.
Martinská husička
1 čerstvá husa
sůl
kmín
Husu den před pečením nasolíme a okmínujeme. Druhý den pečeme v troubě rozpálené na 140 °C cca 4 hodiny do měkka. Po upečení husu vyndáme z pekáče a z výpeku vyrestujeme šťávu.
Jako kuchyňský trik doporučujeme podložit husu odříznutými křídly a do břišní dutiny vsunout skleněnou láhev. Ta se při pečení rozpálí, krásně propeče husu i zevnitř a urychlí proces pečení.
300 g cukru
cca 2 dl lihového octa
2 lžíce hladké mouky
Zelí očistíme a nakrájíme na jemné proužky. Na husím sádle zpěníme
cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme kmín a do zlatova orestujeme. Na cibulovém základu podusíme zelí a dochutíme solí, cukrem a octem.
1 kg brambor
3 vejce
100 g škrobu
Brambory předem uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Přidáme
mouku, škrob, vejce, sůl a vymícháme měkčí těsto. Vytvoříme knedlíky a vaříme ve vodě 20–25 min. Po 5 minutách zkontrolujeme, zda knedlíky plavou, jinak je odloupneme ode dna.
sůl
kmín
Husu den před pečením nasolíme a okmínujeme. Druhý den pečeme v troubě rozpálené na 140 °C cca 4 hodiny do měkka. Po upečení husu vyndáme z pekáče a z výpeku vyrestujeme šťávu.
Jako kuchyňský trik doporučujeme podložit husu odříznutými křídly a do břišní dutiny vsunout skleněnou láhev. Ta se při pečení rozpálí, krásně propeče husu i zevnitř a urychlí proces pečení.
Zelí
1 ks červeného hlávkového zelí300 g cukru
cca 2 dl lihového octa
2 lžíce hladké mouky
Zelí očistíme a nakrájíme na jemné proužky. Na husím sádle zpěníme
cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme kmín a do zlatova orestujeme. Na cibulovém základu podusíme zelí a dochutíme solí, cukrem a octem.
Knedlíky
300 g hrubé mouky1 kg brambor
3 vejce
100 g škrobu
Brambory předem uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Přidáme
mouku, škrob, vejce, sůl a vymícháme měkčí těsto. Vytvoříme knedlíky a vaříme ve vodě 20–25 min. Po 5 minutách zkontrolujeme, zda knedlíky plavou, jinak je odloupneme ode dna.
TIP
K huse můžete
přidat také jablko, které nakrájíte na plátky a husu jím
obložíte a společně s husou ještě 15-20 minut pečete. K Jablku
můžete přidat třeba i hrušku a švestky.
Pokud si
nepotrpíte na ovocné obležení, můžete husu prošpikovat
česnekem a posypat strouhaným zázvorem.
Žádné komentáře:
Okomentovat