pondělí 10. listopadu 2014

Svatý Martin

Na svatého Martina, kouřivá se z komína.
Na svatého Martina, bývá dobrá peřina.
Nebo také: Martin přijíždí na bílém koni.

Tak či tak Martin oznamuje příchod zimy a často i první sněhovou nadílku.

A kdo to ten svatý Martin vlastně byl a proč jej oslavujeme právě 11.listopadu?
Martin byl římským vojákem, kterým se však stal z donucením. Odmala totiž toužil po mnišské kápi. Oddaně jí však „vyměnil“ za červený důstojnický plášť. Byl však vojákem soucitným a spravedlivým. Říká se, že dokonce svému sluhovi čistil boty. Jednoho dne zahlédl Martin u městské brány žebráka. Slitoval se nad promrzlým člověkem, rozřízl svůj plášť napůl a jednu půlku mu daroval. Po tomto skutku měl Martin zjevení. Odešel tedy z armády a stal se tím, čím vždy chtěl, mnichem. Odcestoval do Ghálského města Tour, kde založit klášter. A i když jim biskupové pro jeho nízký původ a vzdělání opovrhovali, lid jej zbožňoval a nakonec si právě jeho zvolil za svého biskupa. Martin zemřel 8. listopadu a pohřben byl o tři dny později. Tento den je mu tedy věnován jako památka.

Jedenáctého listopadu čeled končila službu a dostávala se mzda, výslužka nebo také vandrovnice. Zároveň končil hospodářský rok. Rozhodně bylo co oslavovat, a proto se konaly posvícenské hody, které byly zároveň posledními hody před adventním půstem. Nedílnou součástí svatomartinských hodů byla martinská husa, víno a rohlíčky nebo podkovy.

Na svatého Martina prý husa zpívá nejpěkněji a kdo jí neochutná bude celý rok hladovět. Pochutnat si na huse nebylo však jen tak. Husa se nerozdělovala podle toho, kdo si jak řekl, naopak. Nejnižší sluha dostal křídlo a to proto, aby při práci celý rok pěkně lítal, vyšší sluha dostal stehno a zbytek husy čekal na pána. Kdo si však nechtěl na huse jen pochutnat, mohl z jejích kostí vyvěštit, jaká bude zima. Bílé kosti oznamovaly zimu na sněhu, naopak kosti tmavé předpovídaly zimu teplou a blátivou a tedy předzvěst špatné úrody.
Dnes se husa peče převážně na vesnicích, kde si na ní smlsne celá rodina při svátečním nedělním předmartinském obědě. Obyvatelé měst se většinou spokojí s nabídkou místních hospůdek a restaurací.

Kromě husy, hospodyňky také napekly martinské podkovy, nebo také martinské rohlíčky, které byly plněny ořechy nebo mákem. Děvčata pak dávala pečivo svým nápadníkům, statkáři jim obdarovávali děvečky a čeledíny.

A aby bylo ty dobroty čím zapít, otevřou 11.11. v 11hodin a 11 minut vinaři sudy s mladým vínem a začne košt. Víno je potřeba vypít do velikonoc, takže pijte co hrdlo ráčí.

Pokud se chcete letos blýsknout, můžete vyzkoušet sami upéct martinské rohlíčky nebo martinskou husičku. A nebo obojí :-)

Martinské rohlíčky
2 hrnky jemné mouky
¼ hrnku oleje
špetka soli
trocha vody
Ingredience smícháme a těsto vypracujeme a vyválíme. Z těsta vykrajujeme trojúhelníky, které pomažeme vrstvou náplně a do nejdelší strany svineme
Náplň:
½ hrnku mletého máku
½ hrnku rozinek
½ hrnku oříšků
½ hrnku sladu
1-2 lžíce vody
Oříšky a rozinky rozmixujeme a vše smícháme. Pro lepší stravitelnost náplň před plněním alespoň 20 minut podusíme.

Martinská husička

1 čerstvá husa
sůl
kmín
Husu den před pečením nasolíme a okmínujeme. Druhý den pečeme v troubě rozpálené na 140 °C cca 4 hodiny do měkka. Po upečení husu vyndáme z pekáče a z výpeku vyrestujeme šťávu.

Jako kuchyňský trik doporučujeme podložit husu odříznutými křídly a do břišní dutiny vsunout skleněnou láhev. Ta se při pečení rozpálí, krásně propeče husu i zevnitř a urychlí proces pečení.

Zelí

1 ks červeného hlávkového zelí
300 g cukru
cca 2 dl lihového octa
2 lžíce hladké mouky
Zelí očistíme a nakrájíme na jemné proužky. Na husím sádle zpěníme
cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme kmín a do zlatova orestujeme. Na cibulovém základu podusíme zelí a dochutíme solí, cukrem a octem.

Knedlíky

300 g hrubé mouky
1 kg brambor
3 vejce
100 g škrobu
Brambory předem uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Přidáme
mouku, škrob, vejce, sůl a vymícháme měkčí těsto. Vytvoříme knedlíky a vaříme ve vodě 20–25 min. Po 5 minutách zkontrolujeme, zda knedlíky plavou, jinak je odloupneme ode dna.
TIP
K huse můžete přidat také jablko, které nakrájíte na plátky a husu jím obložíte a společně s husou ještě 15-20 minut pečete. K Jablku můžete přidat třeba i hrušku a švestky.
Pokud si nepotrpíte na ovocné obležení, můžete husu prošpikovat česnekem a posypat strouhaným zázvorem.


Žádné komentáře:

Okomentovat