Výrobu domácího jogurtu jsem
odkládala dlouho, stejně tak, jako tomu bylo u výroby pracího
gelu. Pořád jsem měla za to, že bude jednodušší zajít na
farmářské trhy a jogurt tam koupit. Teď již vím, že to byl
názor mylný. Výroba domácího jogurtu vám zabere maximálně 15
minut. Je to snadné, rychlé a zároveň se naučíte zase něco
nového.
Návodů a rad jak na to najdete na
internetu spousty. Otázkou je, která je ta nejlepší a díky které
dosáhnete toho nejlepšího výsledku v podobě extra eko, bio a
zároveň chutného jogurtu.
V jednom jsem měla jasno a to, že
nebudu zahušťovat. Ani sunarem, ani sušeným mlékem ani
tatrovkou.
A tak jsem si vystačila pouze s 1
litrem mléka, dvěma lžícemi kvalitního bílého jogurtu,
teploměrem a jogurtovačem.
Ze všech rad mě nejvíce zaujaly tyto
dvě. A protože jsem nechtěla nechat nic náhodě vyzkoušela jsem
rovnou obě varianty.
Varianta č. 1 (časově náročnější)
V hrnci jsem vyvařila všechny lahvičky
i s víčky a naběračkou. Prý to tak mají pro biotické bakterie
rády. Poté jsem ohřála mléko na 80 stupňů a nechala ho
ochladit na 40 stupňů. Při této teplotě jsem mléko udržovala,
zatímco jsem do něj vmíchala (pozor na hrudky) 2 lžíce
kvalitního farmářského bílého jogurtu. Je zapotřebí takový
jogurt, aby v něm bylo dostatek „dobrých“ bakterií. O mléku
platí to samé. Ideálně přímo od farmáře a plnotučné. Takto
připravené mléko jsem nalila do připravených lahviček,
zašroubovala a vložila do předehřátého jogurtovače. Po 12
hodinách jsme se mohli těšit z výsledku
Varianta č. 2 (rychlovka)
Mléko jsem ohřála na 40 stupňů a
přidala do něj 2 lžíce bílého jogurtu. Dala do lahviček a
rovnou do jogurtovače. Opět na 12 hodin a hotovo.
Následně jsem porovnala obě várky a
co se týče hustoty a chutě nepoznala jsem rozdíl. Je možné, že
jogurty z první varianty vydrží v lednici déle. Bohužel tento
test nebylo možno pro rychlou konzumaci provést :-) První varianta
je vhodná v případě, že použijete nepasterizované mléko.
Můj tip:
- rozhodně doporučuji investovat do teploměru. Stojí pár korun a ušetří vám spoustu tápání a případných omylů.
- z poslední lahvičky jogurtu si ponechte 2 lžíce na výrobu další várky.pokud nemáte jogurtovač, prý se dají lahvičky zabalit hezky do peřiny, ideálně někde v blízkosti kamen či topení
Žádné komentáře:
Okomentovat